Voor klavier

VOOR KLAVIER

 

Sommige klavierwerken zijn geschikt voor verschillende klavierinstrumenten. Zo kan bijvoorbeeld het ‘Angelus! Prière aux anges gardiens’ van Franz Liszt zowel op piano als op harmonium gespeeld worden.

Andere werken werden oorspronkelijk gecomponeerd voor een specifiek klavierinstrument en later door de componist zelf voor een ander klavierinstrument bewerkt. Dat is het geval van het het ‘Pilgerchor’ uit Wagners ‘Tannhäuser’, of nog van de ‘Fantasie en fuga’ op de naam van BACH, die Liszt eerst voor orgel bewerkte en daarna voor piano.

Dan zijn er ook nog stukken voor piano waar typische kenmerken van andere klavierinstrumenten in verwerkt zitten. De Sonate van Igor Stravinsky en ‘Le Tombeau de Couperin’ van Maurice Ravel gebruiken zo elementen die naar de klavecimbel verwijzen (of ten minste de klavecimbel zoals die in 1920 beschouwd werd).

Het programma van dit recital heeft als opzet aan te tonen hoe de specifieke klankkleuren van verschillende soorten klavieren de creativiteit van een grote componist uitdagen.

 

 

Franz Liszt/Richard Wagner - Pilgerchor from Tannhäuser

Franz Liszt - Angelus! Prière aux anges gardiens

Franz Liszt - Fantasie en fuga op de naam BACH

Igor Stravinsky - Sonate (1924)

Maurice Ravel - Le tombeau de Couperin